Kansallispuistot

Luontoon Meri-Lapissa pääsee helposti: luontopolkuja löytyy kaikkialta. Vaellusreitit ovat helppokulkuisia pitkospuiden ja hyvin hoidettujen polkujen ansiosta.

Meri-Lapissa joet, meri, vaarat, peltomaisemat ja suot vaihtelevat sulassa sovussa.

Bongaile lintuja tai etsi aarteita: geokätköily on hauska ja monen makuun sopiva ulkoiluharrastus.

Marjasta ja sienestä: suuri osa metsistä on rekisteröity marjojen, sienten ja yrttien luomu-keruualueiksi ja houkuttelevatkin nauttimaan luonnon aarreaitan antimista. Jokamiehen oikeudella kaikilla on mahdollisuus liikkua ja telttailla luonnossa. Ennen retkeä on hyvä tarkistaa ne alueet, jotka poikkeavat tästä oikeudesta.

Ainutlaatuiset Perämeren kansallispuistot

Perämeren kansallispuiston alueella olevat saaret ovat syntyneet maannousun myötä, ja alueen maisema on edelleenkin jatkuvasti muuttuva. Alueella on perinteisiä kalastustukikohtia ja erikoisuutena sukeltajille tarkoitettu vedenalainen luontopolku. Kansallispuistoon pääsee veneellä ja suurimmasta saaresta, Selkä-Sarvesta, löytyy retkisatama ja laavu. Saaren halki johtaa noin kilometrin pituinen luontopolku.

Haaparannan saariston kansallispuistossa sijaitseva Sandskär on tunnetuin pitkistä hiekkarannoistaan ja hiekkamuodostelmistaan. Saaressa on viisi kilometriä pitkä luontopolku.

Turvallista retkeillä Meri-Lapissa

Soidensuojelualue Martimoaapa Simossa on mitä parhain retkeilyyn ja pienimuotoiseen vaellukseen. Arvokas lintujen suojelualue Alkunkarinlahti sijaitsee noin yhdeksän kilometriä Tornion keskustasta etelään.

Tervolan Kätkävaarassa nousevat paljaslakiset vaarat kohti korkeuksia ja laaksoja puhkovat kirkasvetiset joet ja laajat aapasuot sekä korpimetsät. Luonnonsuojelualueista upeimpia on Pisavaaran luonnonpuisto, joka on Etelä-Lapin korkein vaara ja Euroopan tiukimmin suojeltu luonnonpuisto. Kalli-Lautamaan ulkoilureitti ja Kivalon ulkoilureitti

Simon Maankohoumapuisto

Maan kohoaminen Skandinaviassa johtuu jääkaudesta. Viimeinen jääkausi, nimeltään ”Veiksel”, peitti Skandinavian ja osan Eurooppaa paksulla mannerjäällä.

10 000 vuoden aikana painauma on alkanut oieta, joka näkyy meren rannan siirtymisenä kauemmaksi mantereesta. Simon maankohoumapuistossa on 10 opastuspistettä, joissa voi tutustua rannikon rantaviivan siirtymiseen 500 viimeisen vuoden aikana.

Retkiopas

Parhaimmat vinkit ja tarkan opastuksen Meri-Lapin kaikista luontoreiteistä löydät Pentti Korpelan Lounais-Lapin Retkioppaasta, joka on julkaistu 2020. Kirja on ostettavissa Kemin ja Tornion Prismoista.