Meri-Lapin Laturetki 26.3.2022

Meri-Lapin laturetki on hiihtotapahtuma, johon osallistuu vuosittain n. 600-1000 hiihtäjää. Reitti on Kalli – Karunki, yhteen suuntaan 55,3 km. Huoltopisteet toimivat noin 5 km:n välein ja bussikuljetukset on järjestetty kumpaankin lähtö- ja päätepisteeseen.

Suosittelemme toki lämpimästi Kalli-Karunki latureittiä omatoimiselle hiihtoretkelle, omien eväiden lisäksi lämmikettä ja suolaista tai makeaa on tarjolla Mykänmaan latukahviossa. 

laturetki-juliste-2022

Osallistujainfo

Tapahtuma järjestetään 26.3.2022 vankalla kokemuksella ja hyvin edulliseen hintaan kattavalla huoltopalvelulla


Matkat:
 Kalli – Karunki yhteen suuntaan 55,3 km ja mutkin 110,60 km. Hiihto vapaalla – tai perinteisellä tyylillä. Hiihtää voi myös lyhyempiä matkoja: Mykänmaan, Viitakosken, Lautamaan ja Kantojärven huoltopisteiltä saa lippuja tapahtumapäivänä ja bussikuljetuksella onnistuu matkat lähtöpaikkaan tai takaisin (kts. Kuljetukset alempana).

Huoltopisteet toimivat edellisten vuosien tapaan noin 5 km:n välein Suntiokumpu, Mykänmaa, Korkiamaa ja Tornion puolella Lautamaa, Kantojärvi, Kirvesjärvi, Hanhijoki, Aapajoki sekä Karunki. Huoltopisteissä hiihtäjille tarjolla: suolakurkut, rusinat ja mehut, jotka kuuluvat lipun hintaan.

Kyläyhdistyksillä on huoltopisteissä myynnissä pientä purtavaa; kahvia, pullaa, makkaraa, yms. Huoltopisteet ovat avoinna tapahtumapäivänä klo. 9 -16.

Kuljetukset:

Kalli-Lautamaa-Kalli sekä Karunki-Kantojärvi-Lautamaa -väleille on bussikuljetus  klo 9.00-15.00. Ei ennakkoilmoittautumista.

Bussikuljetus Kallilta – Karunkiin klo 8.00 ja Karungista – Kallille klo 9.00.

Tähän aamukuljetukseen tulee ilmoittautua 21.3. klo 16.00 mennessä osiossa ”Kuljetukset

 

Hinnat:

Lipun hinta ennakkoon ostettuna 20€, tapahtumapäivänä 20 €. Alle 13 v ei maksua. Hinta sisältää mehut, suolakurkut, rusinat ja kuljetukset.

Lippujen ennakkomyynti alkaa  14.3  myyntipisteistä ja verkkokaupoista:
Kemi: Intersport, Tornio: Intersport ja K-market Timpantori
Karunki: K-market Ruoka-Aitta,
Keminmaa: Kallin hiihtokeskus ja Teboil

Verkkokaupasta, Smartumin, ePassin ja Tyky Online-verkkomaksun kautta. Tapahtumapäivänä päälähtöpaikoilta Kalli/Karunki sekä Mykänmaan, Viitakosken, Lautamaan ja Kantojärven huoltopisteistä.

Ennakkoon verkkokaupasta, Smartumilla, ePassilla tai Tyky Online verkkomaksulla lipun ostaneiden tulee ilmoittautua lähtöpaikalla myyntipisteessä saadakseen tarran/lipun, joka kiinnitetään vasempaan sauvaan. 

VERKKOKAUPPA

Lisätietoja puhelinnumerosta 0503072510 (ma-pe klo 8-17) tai merilapinlaturetki@gmail.com

Tarkemmat tiedot osoitteesta: www.merilapinlaturetki.com

Turvallisuusohjeet osallistujille:

  • Hiihtää voit joko vapaalla- tai perinteisellä tyylillä, koko reitin tai osan siitä.
  • Reitin koko pituus Karungista – Kallille on 55,3 km.
  • Huomio että liikennettä on molempiin suuntiin. Väistä oikealle ja anna tilaa vastaantulevalle.
  • Noudata järjestäjän reitille laittamia opasteita.
  • Mäkiosuuksilla nouseva hiihtäjä väistää laskevaa.
  • Ylitettäessä yleistä tietä hiihtäjä on velvollinen väistämään muuta liikennettä, järjestäjällä ei ole liikenteen pysäytysoikeutta.
  • Huoltopaikoilla nouda juomat yms tarjoilupöydiltä ja siirry sivummalle jotta huoltopaikka ei ruuhkaudu.

 

SPR

Huoltopaikoilla on SPR:n ensiapuryhmiä. Paikallisilla pelastuslaitoksilla on tieto tapahtumasta. Hätätapauksessa ota yhteys suoraan hätänumeroon 112. Suositeltavaa on asentaa älypuhelimeen Suomi 112 -sovellus jolloin hätäkeskus saa paikkatietosi automaattisesti soitettaessa sovelluksen avulla. Jokainen osallistuja on velvollinen auttamaan hädässä olevaa.

Ladut ja huoltopisteet

Kalli-Karunki Latureitti 

Kallin lähtöpaikka (Karttapaikka)

Suntiokummun huoltopiste (Karttapaikka)

Mykänmaan huoltopiste (Karttapaikka)

Viitakosken huoltopiste (Karttapaikka)

Lautamaan huoltopiste (Karttapaikka)

Vakulinlaavu huoltopiste (Karttapaikka)

Kantojärven huoltopiste (Karttapaikka)

Kirvesjärven huoltopiste (Karttapaikka)

Hanhijärven huoltopiste (Karttapaikka)

Aapajoen huoltopiste (Karttapaikka)

Karungin lähtöpaikka (Karttapaikka)

Latupartio:

  • Matti Kähkönen 040 7306240

Laturetken historiikki

Keminmaan laturetki sai alkunsa 90-luvun loppupuolella Liedakkalan ja Viitakosken kyläyhdistysten järjestämästä koko perheen pienestä hiihtotapahtumasta Liedakkalasta Kortenivaan.

Tapahtuma lähti liikkeelle Liedakkalan koululta, Kotikummun kautta liikuttiin Mykänmaalle ja sieltä Korkiamaan kautta Kortenivaan Liedakkalan Metsämiesten majalle.

Reittiä hiihdettiin muutaman talven ajan ja ensimmäisillä kerroilla osallistujia oli 20 – 30 henkilöä.

Myöhemmin tapahtuma laajeni, kun reitti Kallilta Mykänmaalle saatiin valmiiksi ja mukaan järjestäjiin tuli myös Keminsuun Kylä ry. Osallistujia oli tällä reitillä aluksi n. 100 hiihtäjää.

Kun markkinointia saatiin laajennettua lisää, hiihtäjämäärät kasvoivat siten että seuraavana vuonna oli jo noin 250 osallistujaa, ja siitä muutaman vuoden kuluttua osallistujia oli jo lähes 1000.

Vuonna 2006 mukaan tuli myös Lautamaan Kyläyhdistys, kun yhdysreitti Korkiamaasta Lautamaahan saatiin valmiiksi.

Vuonna 2017 järjestettiin ensimmäisen kerran laturetki välillä Kalli – Karunki, kun yhdysreitti Lautamaan ja Kantojärven välille valmistui.

Nyt matkaa kertyy yhteen suuntaan 55 km ja reitti on samalla Meri – Lapin alueen pisin yhtenäinen latureitti. Reitti on koko talven kovassa käytössä ja hiihtäjien suuressa suosiossa.

Reitillä hiihtäjiä palvelee viikonloppuisin usea latukahvila mm. Mykänmaassa, Korkiamaassa, Lautamaassa ja lisäksi reitiltä löytyy useita laavuja.

Reittien tekemistä on rahoitettu EU-hankkeilla ja kylien talkootyönä useammalla hankkeella.

Isot kiitokset tapahtuman alkutaipaleelle kuuluu myös silloisen Keminmaan kunnan liikuntasihteerille Tuomo Karppiselle. Tuomo antoi kunnan tuen kyläyhdistyksille tapahtumaa ja reitin rakentamista varten.