Kaukaista Pohjolaa teki ensimmäisenä muualla Euroopassa tunnetuksi ruotsalainen historioitsija ja kartografi sekä Strängnäsin tuomiorovasti Olaus Magnus Gothus. Latinalainen teos Pohjoisten kansojen historia ilmestyi vuonna 1555.
Nauti taiteesta Meri-Lapissa Aineen ja Kemin Taidemuseoissa. Aineen taidemuseo on intohimoisten taiteen keräilijöiden Eila ja Veli Aineen perustama upea monipuolinen museo, jossa ehdottomasti kannattaa vierailla ajan kanssa. Kemin taidemuseossa on upeita nykytaiteilijoiden näyttelyitä, joiden teoksia voit myös ostaa.
Uusitut Kemin historiallinen museo ja Tornionlaakson museo kertovat alueen kulttuurihistoriasta. Kosketuksen vanhaan kulttuurimaisemaan saa Pahnilan, Tervolan ja Keminmaan kotiseutumuseoissa.
Opastusalueenamme on Meri-Lapin matkailualue, Kemi, Simo, Keminmaa, Tervola ja Tornio/Haaparata. Toteutamme useita erilaisia opastuksia ja mielellämme räätälöimmekin opastuksia asiakkaiden tarpeiden mukaan.
Tiettävästi maailman pohjoisin pysyvä sarjakuvanäyttely löytyy Suomen Lapista Kemistä. Näyttely esittelee yli 30 sarjakuvataiteilijan kädentöitä originaalien, figuurien ja videoiden muodossa.
Kemin Jalokivigallerian kokoelmiin kuuluu upean Suomen kuninkaan kruunun lisäksi Englannin kuningattaren kruunusta tehty jäljennös ja yli kolme tuhatta koru- ja jalokiveä.
Huom! Näyttely on suljettu 1.12.2021 muuton vuoksi. Uudesta sijainnista tiedotetaan keväällä 2022.
Panimokierros tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä tutustumaan Tornion Panimon tiloihin ja laitteisiin, sekä lappilaisen käsityöoluen raaka-aineisiin ja valmistusprosessiin.
Panimon ravintolassa voit maistella sen tuotteita takuulla tuoreena ja Panimon kaupasta ostaa suosikkeja mukaan.
Koe Tornionjoen kuohut ja ainutlaatuinen Perämeri. Kukkolankoski on ainutlaatuinen rajat ylittävä perinnekalastuskylä, joka on kulttuuri- ja elämysmatkailijoiden mielikohde kesäisessä Meri-Lapissa. Perämeri on maailman makein meri, jossa on upea saaristo ja Perämeren kansallispuisto.
Pyhän Mikaelin kirkko Keminmaassa on rakennettu vuosina 1521-1553. Kirkossa on nähtävillä alkuperäistä esineistöä ja kattomaalauksia sekä sen kuuluisin kirkkoherra Rungius, joka ennustuksensa mukaan ei mädäntynyt kuolemansa jälkeen. Hänen muumionsa makaa kirkon lattian alla, jonne hänet aikanaan myös haudattiin.
Struve mittasi myös maapallon muotoa ja pituutta Alatornion kirkon kellotornissa vuonna 1842. Struven mittausketju otettiin vuonna 2005 Unescon maailmanperintöluetteloon. Struven ketju edustaa tieteen ja tekniikan kulttuuriperintöä.
Meri-Lapin alueella sijaitsee paljon rakennus-, kulttuurihistoriallisesti ja arkkitehtuurillisesti merkittäviä kirkkoja. Tee kirkkokierros, hiljenny hetkeksi ja löydä oma lempikirkkosi.
Kesällä kirkot toimivat tiekirkkoina ja ovat avoinna lähes päivittäin. Osassa on myös opas paikalla esittelemässä kirkkoa.
Tornionlaakso Perämereltä pohjoiseen on muodostanut jo vuosisatoja oman kulttuurisen alueen ja yhtenäisen kansan.
Valtioiden rajat on vedetty myöhemmin, mutta kansa on silti yhtenäinen ja kutsuu aluetta Meänmaaksi, jolla on myös oma lippu ja oma kieli; meänkieli.