
Koe Tornionjoen kuohut ja ainutlaatuinen Perämeri
Kukkolankoski – ainutlaatuinen rajat ylittävä perinnekalastuskylä – kulttuuri- ja elämysmatkailijoiden mielikohde kesäisessä Meri-Lapissa.
Kukkolankoski on elävän historian ja nykyisyyden tiivistymä. Kylä jakautuu kosken molemmin puolin Suomeen ja Ruotsiin. Molemmissa puoliskoissa puhutaan samaa kieltä, joka on osin säilynyt muuttumattomana Ruotsin puoleisessa osassa. Kalastuskulttuuria on suomalainen kyläyhteisö vaalinut huolellisemmin, mutta kylän osat täydentävät hienosti toisiaan.
Myllynpirtin kahvila kesällä, Siikakartanon ja Pohjolan Pirtin pitoravintolat sekä ympärivuotisesti avoinna oleva Paperivalo Shop & Cafe ovat Kukkolankoskella toimivia ravintoloita. Kylässä puhutaan Tornionlaakson murretta, jota kylän ruotsalaisessa osassa, Tornionjoen länsirannalla kutsutaan meänkieleksi.
Kuohuvia elämyksiä
Puotikarin Satama toteuttaa risteilyn Perämerelle asiakkaan toivomaan kohteeseen. Pohjolan Safarit tarjoaa vauhdikasta koskenlaskua ja rauhallisempia lauttamatkoja Kukkolankoskella. Paperivalo shop ja cafe on upea designkahvila. Tutustu valmiiksi suunniteltuihin palveluihin ja varaa oma elämyksesi.
Tornionlaakson sauna
Saunominen on terveellistä. Se saa mielihyvää tuottavien hormonien, endorfiinien, erityksen alkamaan – niin kuin sanotaan, saunominen tuo mielihyvää ja rauhoittaa. Sauna on myös merkittävä paikka rentoutumiseen, jota kuvaa hyvin tunnettu sanonta: ”Kun soivat kiukaan mustat urut, unohtuvat arjen surut”
Majoitus
Kukkolan vierastalot ovat tasokkaaksi rakennetut ja hyvin varustellut huoneistot sijaitsevat Kukkolankoskella, perinteisessä maalaismaisemassa. Talot sopivat hyvin kaikille, jotka arvostavat kunnon majoittumista.
Kokoukset ja juhlat
Pohjolan Pirtti Kukkolankoskella tarjoaa mahdollisuuden järjestää erilaisia juhlia ja kokouksia rauhallisessa maalaisympäristössä.
Puotikarin Klubilta Perämeren rannalta löydät juhla-, kokous- sekä koulutustilat upeassa merimaisemassa.
Kukkolan kylä
Kylässä asuu runsaat 200 ihmistä, joista puolet voi kohdata koskikentällä kesäiltaisin. Talvella väkeä on kuuraisessa koskimaisemassa liikkeellä vähän, mutta aina siellä joku touhuaa. Maatalous on lähes loppunut, joskin Myllynpirtin kahvila, Siikakartanon ja Pohjolan Pirtin pitoravintolat saavat raaka-aineensa paikallisilta luomuviljelijöiltä ja kalastajilta. Kylässä puhutaan Tornionlaakson murretta, jota kylän ruotsalaisessa osassa, Tornionjoen länsirannalla kutsutaan meänkieleksi.
Katso video vaellussiian merkinnästä
Paljastamme muutaman perinneherkun reseptin:
Maekeitto
tarpeellinen määrä perunoita
rapian kilon mae
noin kaksi litraa vettä
yksi hyväkokonen lööki
siinä 10 maustepippuria
yksi litran purkki maitoa
ja kunnon nokare voita
Mateen liha on vähärasvaista, vähäruotoista, kauniin valkoista ja maukasta.
Joenlaulun ohrarieska
n. 4 kpl (halkaisija noin 30 cm)
2 l kylmää vettä
2 tl suolaa
2 kg ohrajauhoja
(2 tl leivinjauhetta)
Lohikeitto
Lohko perunat neljään osaan. Silppua sipuli ja suikaloi fenkoli. Leikkaa porkkana ja lanttu pieniksi kuutioiksi. Keitä kaikki ainekset kalaliemessä pehmeiksi. Lisää kerma ja anna kiehahtaa. Lisää ruodottomat lohenpalat kuumaan keittoon ja anna kypsyä kannen alla noin 5 minuttia. Lohi kypsyy lämpimässä keittossa. Tarkista maku, lisää suolaa ja pippuria ja koristele runsaalla tillisilpulla.
400 g peruna
1 keltasipuli
1 tuore fenkoli
2 porkkanaa
1/2 pieni lanttu
1 l kalalientä
3 dl kermaa
400g lohta
suolaa ja valkopippuria
tilliä
Saaristolaisleipä
3dl ruisjauhoja
10 dl vehnäjauhoja

