Kukkolankoski & Puotikari

Koe Tornionjoen kuohut ja ainutlaatuinen Perämeri

Kukkolankoski – ainutlaatuinen rajat ylittävä perinnekalastuskylä – kulttuuri- ja elämysmatkailijoiden mielikohde kesäisessä Meri-Lapissa.

Kukkolankoski on elävän historian ja nykyisyyden tiivistymä. Kylä jakautuu kosken molemmin puolin Suomeen ja Ruotsiin. Molemmissa puoliskoissa puhutaan samaa kieltä, joka on osin säilynyt muuttumattomana Ruotsin puoleisessa osassa. Kalastuskulttuuria on suomalainen kyläyhteisö vaalinut huolellisemmin, mutta kylän osat täydentävät hienosti toisiaan.

Myllynpirtin kahvila kesälläSiikakartanon ja Pohjolan Pirtin pitoravintolat sekä ympärivuotisesti avoinna oleva Paperivalo Shop & Cafe ovat Kukkolankoskella toimivia ravintoloita. Kylässä puhutaan Tornionlaakson murretta, jota kylän ruotsalaisessa osassa, Tornionjoen länsirannalla kutsutaan meänkieleksi.

Kukkolan kylä

Kylässä asuu runsaat 200 ihmistä, joista puolet voi kohdata koskikentällä kesäiltaisin. Talvella väkeä on kuuraisessa koskimaisemassa liikkeellä vähän, mutta aina siellä joku touhuaa. Maatalous on lähes loppunut, joskin Myllynpirtin kahvilaSiikakartanon ja Pohjolan Pirtin pitoravintolat saavat raaka-aineensa paikallisilta luomuviljelijöiltä ja kalastajilta. Kylässä puhutaan Tornionlaakson murretta, jota kylän ruotsalaisessa osassa, Tornionjoen länsirannalla kutsutaan meänkieleksi.

Katso video vaellussiian merkinnästä

Paljastamme muutaman perinneherkun reseptin:

Maekeitto

tarpeellinen määrä perunoita
rapian kilon mae
noin kaksi litraa vettä
yksi hyväkokonen lööki
siinä 10 maustepippuria
yksi litran purkki maitoa
ja kunnon nokare voita
Mateen liha on vähärasvaista, vähäruotoista, kauniin valkoista ja maukasta.

Joenlaulun ohrarieska

n. 4 kpl (halkaisija noin 30 cm)
2 l kylmää vettä
2 tl suolaa
2 kg ohrajauhoja
(2 tl leivinjauhetta)

Lohikeitto

Lohko perunat neljään osaan. Silppua sipuli ja suikaloi fenkoli. Leikkaa porkkana ja lanttu pieniksi kuutioiksi. Keitä kaikki ainekset kalaliemessä pehmeiksi. Lisää kerma ja anna kiehahtaa. Lisää ruodottomat lohenpalat kuumaan keittoon  ja anna kypsyä kannen alla noin 5 minuttia. Lohi kypsyy lämpimässä keittossa. Tarkista maku, lisää suolaa ja pippuria ja koristele runsaalla tillisilpulla.

400 g peruna
1 keltasipuli
1 tuore fenkoli
2  porkkanaa
1/2 pieni lanttu
1 l kalalientä
3 dl kermaa
400g lohta
suolaa ja valkopippuria
tilliä

Saaristolaisleipä

1 l piimää
75 g hiivaa
3dl siirappia
3 dl olutmaltaita
3dl vehnäleseitä

3dl ruisjauhoja

1 rkl suolaa

10 dl vehnäjauhoja

2 rkl voita vuokien voiteluun
Siirappivesi voiteluun
1,5 dl vettä
1/2 dl siirappia