Muumio

Pyhän Mikaelin kirkko Keminmaassa on rakennettu vuosina 1521-1553. Kirkossa on nähtävillä alkuperäistä esineistöä ja kattomaalauksia sekä sen kuuluisin kirkkoherra Rungius, joka ennustuksensa mukaan ei mädäntynyt kuolemansa jälkeen. Hänen muumionsa makaa kirkon lattian alla, jonne hänet aikanaan myös haudattiin.

Muumion tarina

Vanhin kirkko Meri-Lapissa on Keminmaan vanha kirkko eli Pyhän Mikaelin kirkko, joka on valmistunut 1553 ja on pohjoisin sellaisenaan säilynyt keskiaikainen kivikirkko Suomessa. Kirkko on kuuluisa myös, koska kirkkoherra Rungiuksen (kuoli 1629) muumio on nähtävillä lattian alla. Rungiuksen väitettiin eläessään sanoneen: ”Elleivät sanani ole totta, ruumiini mätänee, mutta jos ne ovat totta, se ei koskaan mätäne.”

Arkeologi Tiina Väre on Rungiuksen muumiosta väitellyt tohtori, jonka mukaan lausahdus saattaa olla myöhempi mainos kirkon sanomalle. Rungius on voinut itse ajatella ruumiinsa säilyvän ja selittänyt sen uskonsanomallaan. Tuohon aikaan ihmiset tiesivät, että kirkon alla on muumioita. 1600-luvulla sitä selitettiin jumalallisella vaikutuksella.

Ruumiin säilyminen ei ollut yllätys.Kirkon alapuolista kosteutta on mitattu, mutta olosuhteet lattian alla eivät ole erityisen kuivat. Riittävää ilmanvaihtumista muumioituminen ainakin on vaatinut. Suomen oloissa myös kylmyys on muumioitumista edistävä tekijä.

Fakta: Nikolaus Rungius

  • Syntyi Loimaalla noin 1560. Kuoli Kemissä 1629.
  • Toimi historiallisen Kemin seurakunnan kirkkoherrana 1600-luvun alussa.
  • Ajan tavan mukaan Rungius haudattiin kotikirkkonsa alle.
  • Kirkkoherran muumio on ollut nähtävillä 1700-luvulta lähtien. 1930-luvulta muumio on ollut lasiarkussa. Sitä ennen muumiota saattoi käydä katsomassa lattian alla olevassa haudassa.
  • Oikea kyynärvarsi ja suurin osa kaulan luu- ja pehmytkudoksista on kadonnut.
  • Muumiolle tehtyjen stabiili-isotooppianalyysien perusteella Rungiuksen ruokavalio on ollut proteiinipitoinen.
  • Tietokonetomografian avulla Rungiuksen selkärangasta on havaittu viitteitä mahdollisesti tuberkuloosin aiheuttamasta tulehdustilasta ja rintojen kalkkeutumisesta, joka saattaa johtua gynekomastiasta eli rintarauhasten liikakasvusta miehillä.

Lähde: Oulun yliopisto

Kirkko on avoinna kesäisin ja paikalla on opas esittelemässä kirkkoa.