The Arctic Gems & Comics

Ainutlaatuinen Kemin sarjakuvanäyttely ja Euroopan laajin jalokivikokoelma ovat nyt saman katon alla ja samalla lipulla!

Huom! Näyttely on suljettu 1.12.2021 alkaen muuton vuoksi. Uudesta sijainnista tiedotetaan keväällä 2022.

Kemin Sarjakuvanäyttely

Tiettävästi maailman pohjoisin pysyvä sarjakuvanäyttely löytyy Suomen Lapista Kemistä. Kurkista vaikkapa aitoon kassaholviin, mistä löydät Roope-sedän hymyilemästä rahojensa keskeltä. Näyttelyssä näet myös muun muassa Hämähäkkimiehen, Muumi-teoksia, Angry Birgs -piirrosoriginaaleja ja Kapteeni Kiina -hahmon sarjakuvineen. Näyttely esittelee yli 30 sarjakuvataiteilijan kädentöitä originaalien, figuurien ja videoiden muodossa. Kemin sarjakuvakeskuksella on myös pohjoismaiden mittakaavassakin suuri, tuhansien albumien sarjakuvakokoelma, joka on nyt ensimmäistä kertaa kaikkien nähtävillä ja luettavana.

Kemin Jalokivigalleria

Olipa kerran aika, jolloin Suomestakin puuhattiin kuningaskuntaa. Hanke oli jo niin pitkällä, että kuninkaalle suunniteltiin jo kruunukin. Historia sai uuden käänteen, mutta kruunu on edelleen olemassa. Kemin Jalokivigallerian kokoelmiin kuuluu upean Suomen kuninkaan kruunun lisäksi Englannin kuningattaren kruunusta tehty jäljennös ja yli kolme tuhatta koru- ja jalokiveä. Voit varata myös opastetun kierroksen, jossa opas kertoo mielenkiintoisia tarinoita näyttelyn kokoelmista.

Yhteisnäyttelyssä viihtyy niin lapsi kuin vanhempikin!

”Ihan huippu paikka, pakko tuoda kaveri tänne!”

”Parasta oli Roopen aarre ja ne kaikki jalokivet.”

”Siellä oli mukavaa kun sai piirtää ja suunnitella sarjakuvaa.”

Lisäksi näyttelyiden kanssa samassa rakennuksessa toimii matkailupalveluyritys Taxari Travel Agency ja Meri-Lapin Matkatoimisto.

Huom! Toimimme THL:n ja Kemin kaupungin suositusten mukaisesti. Noudatamme korona-ajan tehostettua hygieniaa ja sosiaalisen etäisyyden ohjeistuksia sekä myös voimassa olevia kokoontumisrajoituksia ja karanteenisuosituksia.

Kemin sarjakuvanäyttely ja Jalokivigalleria

GSM: +358 50 3868563

Email: keminsarjakuvakeskus@gmail.com

Olemme myös Facebookissa: https://www.facebook.com/keminsarjakuvakeskus

Kemin sarjakuvakeskus ry – Sarjakuvan puolesta jo yli 30 vuotta

Kemin sarjakuvakeskus ry on yli 30 vuotta toiminut kulttuuriyhdistys. Sarjakuvakeskus järjestää sarjakuvatapahtumia, tuottaa näyttelyitä, julkaisee sarjakuvia ja toimii eri tavoin sarjakuvan edistämiseksi.

Lisäksi Kemin sarjakuvakeskus järjestää sarjakuvaan liittyvää koulutusta, muun muassa kurssitoiminnan muodossa.

Näyttelyt

Kemin sarjakuvakeskus avasi huhtikuussa 2015 pysyvän sarjakuvanäyttelyn Kemin Sauvo-taloon. Keväällä 2019 näyttely uudistui ja muutti Kemin sisäsatamaan samaan rakennukseen Kemin Jalokivigallerian kanssa. Näyttely esittelee sekä ulkomaisia että kotimaisia sarjakuvia kolmiulotteisina hahmoina sekä originaalipiirustuksin. Uudistetussa näyttelyssä on keskitytty entistä enemmän sarjakuvan piirtämisen oppimiseen. Uudessa näyttelyssä pystyy tutustua myös Kemin sarjakuvakeskuksen mittavaan sarjakuvakokoelmaan, joka on ensimmäistä kertaa yleisön luettavissa.

Aikaisemmin Kemin sarjakuvakeskuksen näyttelyitä vuosien varrella ovat olleet muun muassa Crumbin maailma 1993, Mämmilä 1995, Moebiuksen maailma 2003, Sarjakuva & musiikki 2004, Viivi ja Wagner 2005, Aku Ankka 2006 ja Karvinen 2010. Esimerkiksi Mämmilä-näyttelyssä Kemin taidemuseossa kävi yleisöä kolmen viikon aikana lähes 20 000. Lisäksi kolmiulotteiset Viivi ja Wagner ja Aku Ankka-näyttelyt ovat vierailleet Riihimäen taidemuseossa.

Aku Ankka- ja Karvinen-näyttelyt olivat näytillä myös Silja Linen laivoilla kesällä 2011. Sarjakuvakeskus on myös avustanut ja toiminut asiantuntijan roolissa erilaisissa näyttelyissä. Keskuksen näyttelymateriaalia on ollut lainassa esimerkiksi Kulta- ja sarjakuva-näyttelyssä Tankavaaran kultamuseossa vuonna 2014.

Kemin sarjakuvapäivät

Kemin sarjakuvapäiviä järjestettiin 2016 asti. Tapahtuma järjestettiin vuodesta 1981 lähtien ja ne kansainvälistyivät vuonna 1985. Maailman pohjoisimmilla sarjakuvafestivaaleilla vieraili kuutisenkymmentä piirtäjää, käsikirjoittajaa, kriitikkoa ja tutkijaa eri puolilta maailmaa, kaikista maanosista Etelämannerta lukuun ottamatta: mm. Robert Crumb ja Scott McCloud USA:sta, José Munoz ja Carlos Sampayo Argentiinasta, Norio Yamanoi Japanista, Frank Odoi Keniasta ja Eddie Campbell Australiasta. Eurooppalaisia sarjakuvantekijöitä festivaaleilla on käynyt Islantia, Portugalia, Albaniaa, Unkaria ja Arkangelia myöten. Lisäksi muun muassa Angoulêmen Grand Prix:n vuoden 2002 ja 2003 voittajat Schuiten ja Loisel ovat Kemin  kävijöitä. Vuonna 2003 vieraana oli Moebius eli Jean Giraud, ja vuonna 2004 Sarjakuva ja musiikki-teemaan liittyen mm. Jano ja Mezzo Ranskasta. Kemin sarjakuvapäivät järjestettiin muun muassa Kemin kaupungin ja opetusministeriön tuella.

Julkaisutoiminta

Sarjakuvakeskus harjoittaa myös julkaisutoimintaa. Tähän mennessä se on julkaissut puolisataa teosta, joista merkittävimpiä ovat ensimmäinen suomalainen sarjakuvan oppikirja Piirrä sarjakuvaa! (Keijo Ahlqvist & Ari Kutila, 1987) ja Suomalaisen sarjakuvan ensyklopedia (toimittanut Heikki Jokinen & Kalervo Pulkkinen, 1996). Ensimmäisenä kustantajana Kemin sarjakuvakeskus julkaisi Kalervo Palsaa (Kuolema ja intohimo, 1. painos 1988, 2. painos 2002; ranskannos La mort et la passion, 1989).

Sarjakuvakilpailu

Vuoteen 2012 asti sarjakuvapäivillä järjestettiin myös arvostettu ja suosittu sarjakuvakilpailu. Vuonna 1999 kilpailu muuttui valtakunnallisesta kilpailusta pohjoismaiseksi. Kilpailuun osallistui vuosien aikana useita tuhansia piirtäjiä ja käsikirjoittajia.

Lempi-palkinnot

Vuodesta 1987 lähtien Kemin sarjakuvapäivillä jaettiin myös Lempi-patsaita: Lempi Grand Prix, Strippi-Lempi, Lehti-Lempi ja Lempi International sekä vuonna 2006 ensimmäistä ja toistaiseksi viimeistä kertaa jaettu Lempi Grand Slam, joka myönnettiin festivaalin isälle, sarjakuvaneuvos Heikki Porkolalle.

Kemin sarjakuvapäivät on saanut tunnustusta myös valtakunnan korkeimmalta taholta. 20-vuotisjuhlafestivaalin suojelijana vuonna 2001 toimi Tasavallan presidentti Tarja Halonen, joka myös vieraili Kemin sarjakuvakeskuksessa syksyllä 2002.

Lempi Shop – myymälä

Kemin sarjakuvanäyttelyn ja Jalokivigallerian aulatilassa on myymälä, jossa on myynnissä muun muassa Kemin sarjakuvakeskuksen postikortteja, magneetteja, sarjakuva-albumeja ja lahjatavaroita.

Lisäksi sarjakuvakeskuksen tiloissa voidaan järjestää tilauksesta erilaisia tilaisuuksia asiakkaan toiveen mukaan.

Tapahtumat ja vaihtuvat näyttelyosiot

Kemin sarjakuvakeskus järjestää vuosittain myös erilaisia vaihtuvia näyttelykokonaisuuksia ja sarjakuvatapahtumia. Sarjakuvakeskus toteuttaa myös sarjakuvaan liittyvää koulutusta, muun muassa kurssitoiminnan muodossa.