Maailman makein meri ja joet elämänvirtana

Meri-Lapissa sijaitseva ”Lapin meri” eli Perämeren pohjoisosa on yksi harvoista paikoista maailmassa, joissa voi kävellä jäätyneen meren päällä. Lapin meri on maailman makein meri, koska siihen laskee seitsemän jokea laimentaen suolapitoisuutta niin paljon, että meri jäätyy joka talvi.

Makea meri ja merijää

Vaikka maailman jäätyneet meret kattavat tällä hetkellä 2,5 kertaa Euroopan kokoisen alueen, useimmat maailman ihmisistä eivät koskaan näe meren jäätä. Jäätyneet meret sijaitsevat pääasiassa napojen lähettyvillä. Merijäällä on erittäin suuri merkitys maapallolla, koska se vaikuttaa ilmastoon, merivirtoihin sekä eläimiin ja ihmisiin, jotka elävät Artktisilla alueilla.

Tuulten, virtauksien ja lämpötilan yhteisvaikutuksesta jää muotoutuu ja saa erilaisia ominaisuuksia. On olemassa 19 erilaista jäätyyppiä. Lapin merellä meri jäätyy veden matalan suolapitoisuuden ja talven matalan ilman lämpötilan vaikutuksesta. Lapin meri on maailman makein meri, koska lukuisat joet laskevat siihen makeaa vettä ja se sijaitsee maailman toiseksi suurimman sisämeren pohjoisimmassa päässä. Myös vedenalainen luonto saaristossa on ainutlaatuinen sekoitus makeanveden lajeja ja merilajeja.

Joet elämänvirtana

Meri-Lapin joet ovat uniikki kokonaisuus, koska pienellä alueella on niin monta jokea, joissa virtaa puhdas makeavesi. Maailman vedestä vain 0,0002 % löytyy joista. Joet ovat kautta historian olleet Lapissa elämän virta, koska niitä pitkin ihmiset ovat saapuneet Lappiin ja niiden kautta on kuljetettu ruokaa ja tavaroita niin kesällä kuin talvellakin.

Tornionjoki on Euroopan pisin vapaana virtaava joki, joka tarjoaa loistavia kalastusmahdollisuuksia. Kemijoki on valjatettu tuottamaan vesivoimaa ja yksi kevään kohokohtia onkin käydä katsomassa patojen tulvaluukkujen avautumista ja vesiputouksia. Simojoki on paras paikka lohensoutuun ja sieltä saadaan kesän suurimmat vonkaleet.

Meri-Lapin kunnista Tornio, Kemi ja Simo on perustettu meren ja jokien yhtymäkohtiin ja nimetty jokiensa mukaan. Majapaikka vesinäköalalla on helppo löytää, koska 30 majoitusyritystä sijaitsee jokien varrella ja 9  meren rannalla.