Terveysturvallisuus

MATKUSTA ALUEELLA TURVALLISESTI JA LUE VIIMEISIMMÄT COVID-19 OHJEET

(Viimeisin päivitys 11.6.2021)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Koronaturvallinenlappi.fi on Lapin sairaanhoitopiirin, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ja House of Laplandin toteuttama sivusto jolla jaetaan tietoa alueen koronatilanteesta ja siihen liittyvistä asioista.

Ohjeita matkailualan toimijoille

THL:n ohjeet matkailjoille: Koronavirustiedotteet matkailijoille

 

Ajankohtaista tietoa matkailusta ulkomailta Suomeen

19.9.2020 alkaen matkailijat voivat matkustaa Suomeen maista, joissa koronatapausten ilmaantuvuusluku on max. 25 tapausta / 100 000 asukasta / 14 päivää. Näistä maista pääsee matkustamaan Suomeen ilman pakollista testausta ja karanteenia. Vapaa-ajan matkustaminen maista, joissa tapauksia on yli 25/100 000, ei ole sallittua.

Suomen viranomaiset tarkastelevat maiden koronatilannetta viikoittain. THL:n liikennevalomallista löytyy tiedot maista, joista Suomeen voi matkustaa.


 

Ohjeita matkailijoille Lapissa: 

 • Toivomme että lataat itsellesi KORONAVILKUN.  Sen avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi.
 • KÄSIHYGIENIA : Hyvän käsihygienian takaa riittävä pesu saippuavedellä ja käsidesin käyttö.
 • YSKIMINEN: Kun yskii tai aivastaa, kertakäyttöliinaa kannattaa pitää suun edessä. Käytön jälkeen liina hävitetään välittömästi roskikseen. Jos kertakäyttöliinaa ei ole saatavilla, yskiminen ja aivastelu tapahtuu hihaan, muttei käteen.
 • KASVOMASKI: Lapin sairaanhoitopiiri suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa turvavälejä ei voida pitää. Maskia suositellaan käytettäväksi nyt myös joukkoliikenteen lisäksi kaupoissa, kauppakeskuksissa ja muissa julkisissa sisätiloissa pidettävissä kokoontumisissa, tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Maskin käyttöä suositellaan myös aina, jos turvaväli on alle kaksi metriä ja/tai kontakti kestää yli 15 minuuttia.
 • TURVAVÄLIT : Turvavälit otetaan käyttöön uudeksi normaaliksi. Turvavälien pitäminen tarkoittaa 1-2 metrin välimatkan pitämistä toisiin ihmisiin.
 • Mikäli sinulla on hengitystieinfektion tai muita KORONAVIRUSTARTUNNAN OIREITA: hakeudu koronatestiin! 
   • Oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Joskus oireena voi olla myös haju- tai makuaistin puutos.
   • Testiin kannattaa hakeutua, mikäli sinulla on lieviäkin oireita.
  • Oireettomille tehdään koronatestejä ainoastaan terveydenhuollon arvion perusteella silloin, kun se altistusketjujen selvittämiseksi katsotaan tarpeelliseksi. Omatoimisesti testiin ei tule hakeutua, mikäli mitään oireita ei ole.
  • Näytteenotossa ei tehdä hoidon tarpeen arviointia. Mikäli sinulla on hoitoa tai hoidollista arvioita vaativia oireita, ota yhteyttä terveysasemalle puhelimitse tai Nettiklinikan kautta.
 • KARANTEENI : Positiivisen koronavirustuloksen saanut asetetaan 10 vuorokauden karanteeniin.
 • Kenenkään EI PIDÄ MATKUSTAA SAIRAANA tai lähteä matkalle edes pientenkään oireiden ilmaantuessa!

Ohjeet matkailijalle, jos epäilet koronavirustartuntaa

YLEINEN TILANNE MERI-LAPISSA

Koronaturvallinenlappi.fi -sivut kertovat Lapin ajantasaisen tilanteen ja jakaa myös ohjeita viruksen torjuntaan.  Meri-Lapin alue kuuluu Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin (LSHP) alueeseen. Tartuntojen etenemistä ei raportoida kuntakohtaisesti (Kemi. Keminmaa, Tervola, Tornio ja Simo), vaan sairaanhoitopiirien tasolla. Ajankohtaisen tilannekatsauksen koronatilanteesta Suomessa löydät täältä.

Huomioithan, että jos olet ulkomaanmatkojen tai altistumisen takia karanteenissa kotipaikkakunnallasi, samat määräykset pätevät myös Meri-Lapissa.

Hygienialla on erityisen suuri merkitys koronaviruksen torjunnassa. Tämän vuoksi alueen toimijat kiinnittävät erityistä huomiota siivouksen tehostamiseen ja desinfioivien puhdistusaineiden käyttöön. Huolehdittehan myös itse riittävästä käsihygieniasta. Vältä kättelyä, halauksia ja kaikkea ylimääräistä kosketusta.

VARAUSTEN PERUUTTAMINEN

Visit Meri-Lapin kautta varatut majoitukset, ohjelmapalvelutuotteet ja lisäpalvelut: Jos sairastut juuri ennen matkaa pyrimme siirtämään varauksen tai voimme peruuttaa sen kokonaan ja palauttaa varausmaksun vähennettynä peruutuskuluilla, joka on 12 €.

Mahdolliset peruutus- tai siirtotiedustelut pyydämme lähettämään sähköpostitse osoitteeseen info@visitsealapland.com ja käsittelemme viestit mahdollisimman pian.

VisitMeri-Lappi.fi matkakaupassa voi tehdä uusia varauksia normaalisti.

Tiedustele ajankohtainen tilanne suoraan palveluntarjoajaltasi.

EPÄILETKÖ TARTUNTAA?

Jos Meri-Lapin alueella ollessasi epäilet saaneesi koronaviruksen, ota yhteyttä puhelimella Mehiläinen Länsi-Pohjan koronaviruspuhelimeen +358 40 825 1072.

Älä levitä mahdollista virusta vierailemalla terveyskeskuksessa, vaan odota ja toimi puhelimitse saamiesi ohjeiden mukaan.

Myös kausi-influenssan epidemia on nyt alkanut Mehiläinen Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella. Käsi- ja yskimishygienian tehostaminen on suositeltavaa koko väestön keskuudessa infektioiden leviämisen estämiseksi. Jos sinua vaivaa normaalit flunssan oireet eikä ole syytä epäillä koronavirustartuntaa, voit hoitaa flunssaa normaalisti kotihoidossa. Vältä läheisiä ihmiskontakteja ja liikkumista ihmisjoukoissa.

Mehiläinen Länsi-Pohjan koronaohjeet ja tiedotteet:
www.mehilainenlansipohja.fi/koronavirus/

Ajankohtaista tietoa Suomen koronatilanteesta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Meri-Lapin Matkailu Oy:n asiakaspalvelu palvelee:
+358 20 7479 440, Ma – pe 8:00 – 16:00
info@visitsealapland.com