Matkustusohjeet Korona epidemian aikana Meri-Lapissa

MATKUSTA ALUEELLA TURVALLISESTI JA LUE VIIMEISIMMÄT COVID-19 OHJEET

Ajankohtaista tietoa matkailusta ulkomailta Suomeen (13.1.2022)

Lähde: Valtioneuvosto

Sisärajavalvonta palautetaan Suomen ja kaikkien Schengen-maiden väliseen liikenteeseen 28.12. alkaen

Maahantulon ehtona hyväksytty rokotustodistus täydestä rokotussarjasta JA
saapuvilta edellytetään koronarokotustodistusten lisäksi enintään 48h vanhaa negatiivista covid-19 testitulosta.

Ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana 28.12.2021 alkaen

Vaatimus koskee 31.12.2021 saakka 2005 tai aiemmin syntyneitä ja 1.1.2022 alkaen 2006 tai aiemmin syntyneitä. Hyväksytyt koronarokotukset Suomessa | THL

Finentry-palvelusta saat maahantuloa koskevia ohjeita jo ennen Suomeen tuloa. Voit varata palvelussa ajan maksuttomaan koronavirustestiin.

FINENTRY-palvelu

Koronaturvallinenlappi.fi on Lapin sairaanhoitopiirin, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ja House of Laplandin toteuttama sivusto jolla jaetaan tietoa alueen koronatilanteesta ja siihen liittyvistä asioista.

THL:n ohjeet matkailjoille: Koronavirustiedotteet matkailijoille

Koronapassin käyttöön rajoituksia leviämisvaiheen alueilla

Lisäksi hallitus linjasi, että nopealla aikataululla valmistellaan tartuntatautilain 58 i § mukainen valtioneuvoston asetus koronapassin määräaikaisesta käytön rajoittamisesta 28.12.2021 alkaen kolmen viikon ajaksi.

Koronapassin käytön rajoitukset koskevat leviämisalueiden kohtalaisen ja korkean riskin tilaisuuksia ja tiloja. Korkean riskin tilaisuuksia ja tiloja ovat esimerkiksi baarit, karaokeravintolat, yökerhot sekä massatilaisuudet, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty. Kohtalaisen riskin tiloja ja tilaisuuksia ovat esimerkiksi yli 10 henkilön kuorolaulutilaisuudet, ulkona olevat katsomot, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty sekä messut, joissa ei ole erityisjärjestelyjä kontaktien välttämiseksi. Matalan riskin tilaisuuksissa koronapassin käyttö jatkuisi edelleen.

Ravitsemusliikkeiden aukioloon rajoituksia

13.1.2022 alkaen anniskelu päättyy klo 17 ja kaikkien ravintoloiden aukiolo päättyy klo 18. 

Asiakaspaikoista voi anniskeluravintoissa olla käytössä maksimissaan 50% ja ruokaravintoloissa 75% normaalista asiakaspaikkamäärästä. Ravintoloilla on oikeus edellyttää koronapassin käyttöä koko aukiolonsa ajan koko maassa.

Lisätietoa: Valtioneuvosto

EPÄILETKÖ TARTUNTAA?

Jos Meri-Lapin alueella ollessasi epäilet saaneesi koronaviruksen, varaa aika koronatestiin sähköisesti ajanvarauspalvelusta Kemin tai Tornion näytteenottopisteelle tai Terveystalolle (itse maksettava)

Jos matkailija tarvitsee negatiivisen testin palatakseen kotiin, niin heidän tulee varata aika alueella oleviin yksityisten palveluntuottajien näytteenottopisteisiin ja maksettava testi itse: Terveystalo

Mehiläinen Länsi-Pohjan koronaohjeet ja tiedotteet:
www.mehilainenlansipohja.fi/koronavirus/

Ajankohtaista tietoa Suomen koronatilanteesta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos


 

Ohjeita matkailijoille Lapissa: 

 • Toivomme että lataat itsellesi KORONAVILKUN.  Sen avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi.
 • KÄSIHYGIENIA : Hyvän käsihygienian takaa riittävä pesu saippuavedellä ja käsidesin käyttö.
 • YSKIMINEN: Kun yskii tai aivastaa, kertakäyttöliinaa kannattaa pitää suun edessä. Käytön jälkeen liina hävitetään välittömästi roskikseen. Jos kertakäyttöliinaa ei ole saatavilla, yskiminen ja aivastelu tapahtuu hihaan, muttei käteen.
 • KASVOMASKI: Lapin sairaanhoitopiiri suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa turvavälejä ei voida pitää. Maskia suositellaan käytettäväksi nyt myös joukkoliikenteen lisäksi kaupoissa, kauppakeskuksissa ja muissa julkisissa sisätiloissa pidettävissä kokoontumisissa, tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Maskin käyttöä suositellaan myös aina, jos turvaväli on alle kaksi metriä ja/tai kontakti kestää yli 15 minuuttia.
 • TURVAVÄLIT : Turvavälit otetaan käyttöön uudeksi normaaliksi. Turvavälien pitäminen tarkoittaa 1-2 metrin välimatkan pitämistä toisiin ihmisiin.
 • Mikäli sinulla on hengitystieinfektion tai muita KORONAVIRUSTARTUNNAN OIREITA: hakeudu koronatestiin! 
   • Oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Joskus oireena voi olla myös haju- tai makuaistin puutos.
   • Testiin kannattaa hakeutua, mikäli sinulla on lieviäkin oireita.
  • Oireettomille tehdään koronatestejä ainoastaan terveydenhuollon arvion perusteella silloin, kun se altistusketjujen selvittämiseksi katsotaan tarpeelliseksi. Omatoimisesti testiin ei tule hakeutua, mikäli mitään oireita ei ole.
  • Näytteenotossa ei tehdä hoidon tarpeen arviointia. Mikäli sinulla on hoitoa tai hoidollista arvioita vaativia oireita, ota yhteyttä terveysasemalle puhelimitse tai Nettiklinikan kautta.
 • KARANTEENI : Positiivisen koronavirustuloksen saanut asetetaan 10 vuorokauden karanteeniin.
 • Kenenkään EI PIDÄ MATKUSTAA SAIRAANA tai lähteä matkalle edes pientenkään oireiden ilmaantuessa!

Ohjeet matkailijalle, jos epäilet koronavirustartuntaa

Koronapositiivisen eristäminen:
– Eristys kunnan tartuntatautiviranomaisten tekemää
– Positiivisen kontaktoiminen tartuntatautiviranomaisen johdolla pitäisi toimia nopeasti, mutta pakostakin syntyy viivettä. Tällöin tärkeää, että myös yritykset tietävät perusasiat
– Positiivinen jää omaa majoituspaikkaan/huoneeseen.
– Voi kestää vuorokausikin ennen kuin tartuntatautiviranomaiset ovat yhteydessä.
– Ruokahuolto pitäisi järjestää huoneeseen/majapaikkaan.
– Eristys kestää 10 vrk
– Eristyspaikkana mielellään matkailijan sen hetkinen majoitusyritys, jos mahdollista
– Eristys viranomaisten päätös, jota tulee noudattaa. Noudattamatta jättäminen voi rangaistava teko eli voi
johtaa sakkorangaistuksiin.
– Jos ollaan oltu lähikontaktissa koronapositiivisen kanssa tarkoittaa, että henkilöt ovat altistuneita.
– kahdesti rokotettuja ei karanteeniin, mutta jos kahdesti rokotettu matkailija saa koronatartunnan joutuu matkailija eristyksiin.
– Jos perheessä on lapsia, joilla ei rokotteita ja jotka ovat altistuneita, LSHP suosittelee negatiivistä testiä ennen lentoa kotiin. Jos tulos negatiivinen, voi lapset mennä paluulennolle.
– Jos altistuneella vain 1 rokote tai ei rokotetta ollenkaan , hän joutuu karanteeniin.

YLEINEN TILANNE MERI-LAPISSA

Koronaturvallinenlappi.fi -sivut kertovat Lapin ajantasaisen tilanteen ja jakaa myös ohjeita viruksen torjuntaan.  Meri-Lapin alue kuuluu Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin (LSHP) alueeseen. Tartuntojen etenemistä ei raportoida kuntakohtaisesti (Kemi. Keminmaa, Tervola, Tornio ja Simo), vaan sairaanhoitopiirien tasolla. Ajankohtaisen tilannekatsauksen koronatilanteesta Suomessa löydät täältä.

Huomioithan, että jos olet ulkomaanmatkojen tai altistumisen takia karanteenissa kotipaikkakunnallasi, samat määräykset pätevät myös Meri-Lapissa.

Hygienialla on erityisen suuri merkitys koronaviruksen torjunnassa. Tämän vuoksi alueen toimijat kiinnittävät erityistä huomiota siivouksen tehostamiseen ja desinfioivien puhdistusaineiden käyttöön. Huolehdittehan myös itse riittävästä käsihygieniasta. Vältä kättelyä, halauksia ja kaikkea ylimääräistä kosketusta.

VARAUSTEN PERUUTTAMINEN

Visit Meri-Lapin kautta varatut majoitukset, ohjelmapalvelutuotteet ja lisäpalvelut: Jos sairastut juuri ennen matkaa pyrimme siirtämään varauksen tai voimme peruuttaa sen kokonaan ja palauttaa varausmaksun vähennettynä peruutuskuluilla, joka on 12 €.

Mahdolliset peruutus- tai siirtotiedustelut pyydämme lähettämään sähköpostitse osoitteeseen info@visitsealapland.com ja käsittelemme viestit mahdollisimman pian.

VisitMeri-Lappi.fi matkakaupassa voi tehdä uusia varauksia normaalisti.

Tiedustele ajankohtainen tilanne suoraan palveluntarjoajaltasi.

Meri-Lapin Matkailu Oy:n asiakaspalvelu palvelee:
+358 20 7479 440, Ma – pe 8:00 – 16:00
info@visitsealapland.com