Matkustusohjeet Korona epidemian aikana Meri-Lapissa

MATKUSTA ALUEELLA TURVALLISESTI JA LUE VIIMEISIMMÄT COVID-19 OHJEET

Ajankohtaista tietoa matkailusta ulkomailta Suomeen (22.4.2022)

Suomen ja kaikkien Schengen-maiden väliseen liikenteeseen joulukuun lopulla palautettu sisärajavalvonta päättyy 31.1. Ulkorajaliikenteen rajoituksia sen sijaan jatketaan 14.2. asti. Valtioneuvosto päätti ulkorajaliikenteen rajoituksista istunnossaan 27.1. ja päätös tulee voimaan 1.2.2022.

EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilta vaaditaan negatiivinen testitulos

Maahantulon rajoituksia jatketaan ulkorajaliikenteen osalta 14.2. asti. Suomeen EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilta vaaditaan todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista. Lisäksi vaaditaan todistus alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta covid-19-testituloksesta. Vaatimus koskee vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä.

Tartuntatautilain mukaiset vaatimukset koskevat kaikkia matkustajia

Kaikkia Suomeen saapuvia matkustajia koskevat kuitenkin  aluehallintovirastojen tekemät päätökset pakollisista terveystarkastuksista ja tartuntatautilain mukaiset vaatimukset todistusten esittämisestä.

Jokaisella Suomeen saapuvalla matkustajalla pitää olla jokin näistä kolmesta todistuksesta: rokotustodistus tai todistus sairastetusta koronataudista tai negatiivinen testitodistus (alle 72 tuntia). Jos matkustajalla ei ole mitään edellä mainituista todistuksista, hänet ohjataan koronatestiin maahantulopisteellä.

Vaatimukset koskevat eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta kaikkia vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä henkilöitä.

Suomalaisten matkailijoiden tulee myös huomioida, että vaikka Suomeen pääsee ilman testiä, muilla mailla ja lentoyhtiöillä voi olla omia testivaatimuksia.

Ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana 1.2.2022 alkaen

Finentry-palvelusta saat maahantuloa koskevia ohjeita jo ennen Suomeen tuloa.

FINENTRY-palvelu

Koronaturvallinenlappi.fi on Lapin sairaanhoitopiirin, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ja House of Laplandin toteuttama sivusto jolla jaetaan tietoa alueen koronatilanteesta ja siihen liittyvistä asioista.

THL:n ohjeet matkailjoille: Koronavirustiedotteet matkailijoille

Ravitsemusliikkeet

1.3.2022 alkaen Suomen valtio ei rajoita ravintoloiden anniskelua, aukioloaikaa, asiakasmäärää tai istumapaikkoja.

EPÄILETKÖ TARTUNTAA?

Jos Meri-Lapin alueella ollessasi epäilet saaneesi koronaviruksen, varaa aika koronatestiin sähköisesti ajanvarauspalvelusta Kemin tai Tornion näytteenottopisteelle tai Terveystalolle (itse maksettava)

Jos matkailija tarvitsee negatiivisen testin palatakseen kotiin, niin heidän tulee varata aika alueella oleviin yksityisten palveluntuottajien näytteenottopisteisiin ja maksettava testi itse: Terveystalo

Mehiläinen Länsi-Pohjan koronaohjeet ja tiedotteet:
www.mehilainenlansipohja.fi/koronavirus/

Ajankohtaista tietoa Suomen koronatilanteesta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos


 

Ohjeita matkailijoille Lapissa: 

Torstai 21.4.2022

Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, pysyttele kotona ja tarkista testauskriteerit kotikunnastasi.
Jos saat koronatestistä positiivisen tuloksen pysyttele kotona viisi vuorokautta oireiden alusta. Sairastuneita ei aseteta eristykseen, vaan toimitaan normaalin sairauslomakäytännön mukaisesti.
Huolehdi edelleen vähintään 2 metrin turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta sekä kasvomaskin käytöstä oman harkintasi mukaan. Suosittelemme, että käytät maskia edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin, sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella, tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja.

 

Ohjeet matkailijalle, jos epäilet koronavirustartuntaa

THL:n yleinen kasvomaskisuositus kansalaisille poistuu kolmea poikkeusta lukuun ottamatta.

THL suosittelee maskin käyttöä edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä

  • niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
  • niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka.

Suosituksen päivityksestä huolimatta jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

THL

YLEINEN TILANNE MERI-LAPISSA

Koronaturvallinenlappi.fi -sivut kertovat Lapin ajantasaisen tilanteen ja jakaa myös ohjeita viruksen torjuntaan.  Meri-Lapin alue kuuluu Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin (LSHP) alueeseen. Tartuntojen etenemistä ei raportoida kuntakohtaisesti (Kemi. Keminmaa, Tervola, Tornio ja Simo), vaan sairaanhoitopiirien tasolla. Ajankohtaisen tilannekatsauksen koronatilanteesta Suomessa löydät täältä.

Huomioithan, että jos olet ulkomaanmatkojen tai altistumisen takia karanteenissa kotipaikkakunnallasi, samat määräykset pätevät myös Meri-Lapissa.

Hygienialla on erityisen suuri merkitys koronaviruksen torjunnassa. Tämän vuoksi alueen toimijat kiinnittävät erityistä huomiota siivouksen tehostamiseen ja desinfioivien puhdistusaineiden käyttöön. Huolehdittehan myös itse riittävästä käsihygieniasta. Vältä kättelyä, halauksia ja kaikkea ylimääräistä kosketusta.

VARAUSTEN PERUUTTAMINEN

Visit Meri-Lapin kautta varatut majoitukset, ohjelmapalvelutuotteet ja lisäpalvelut: Jos sairastut juuri ennen matkaa pyrimme siirtämään varauksen tai voimme peruuttaa sen kokonaan ja palauttaa varausmaksun vähennettynä peruutuskuluilla, joka on 12 €.

Mahdolliset peruutus- tai siirtotiedustelut pyydämme lähettämään sähköpostitse osoitteeseen info@visitsealapland.com ja käsittelemme viestit mahdollisimman pian.

VisitMeri-Lappi.fi matkakaupassa voi tehdä uusia varauksia normaalisti.

Tiedustele ajankohtainen tilanne suoraan palveluntarjoajaltasi.

Meri-Lapin Matkailu Oy:n asiakaspalvelu palvelee:
+358 20 7479 440, Ma – pe 8:00 – 16:00
info@visitsealapland.com