Kätkävaara

Kätkävaara on Tervolan kunnan pohjoislaidalla sijaitseva paljaslakinen vaara, jonka korkeus on 189 metriä ja jonka lakialueet ovat kivirakkojen peitossa.

Kätkävaarassa on myös luontopolku, jonka teemana ovat muinaismerien rantamuodostelmat.

Kätkävaaran kylä sijaitsee vaaran välittömässä läheisyydessä. Kylässä asuu muutamia kymmeniä asukkaita.

Kätkävaaran alueelta on löydetty merkkejä Pohjois-Suomen vanhimmasta asutuksesta. Kätkävaarassa on myös luontopolku, jonka teemana ovat muinaismerien rantamuodostelmat. Polulla on 19 tutustumiskohdetta ja se on 7 kilometriä pitkä. Puolivälissä, Kätkävaaran huipulla, on hirsikota.

Kätkävaaran alueen eläinkanta on runsas, muun muassa hirviä, poroja, karhuja ja ilveksiä. Metsäkanalintuja on myös ja alueen suoalueilla on myös metsähanhia. Kätkävaaran alueella on useita merkittäviä luonnonsuojelualueita, kuten Pisavaaran luonnonpuisto ja Kilsiaapa-Ristivuoman soidensuojelualue.

Kätkävaaran luontopolku on kunnostettu 2010-2013 jolloin valmistuivat esteetön reitistö, laiturit ja luontotorni vaaran huipulle. Merkityn reitin varrella on lisäksi kaksi tulipaikkaa ja tulistelukota vaaran huipulla. Reitti on 7 km pitkä. Ensimmäiset 300 m on esteetöntä pitkosta laavulle asti. Perälammen ympäri kiertää erillinen 600 m esteetön reitti.

Esteettömät palvelut: laavu, wc ja puuliiteri sekä laiturit Perälammen rannassa.

Osoite: Leirikätkä 74, 97140 Tervola

Opastettujaretkiä alueella tarjoaa www.arcticemotions.com