Milloin matkaan

Meri-Lappi on auki ympäri vuoden ja palveluita on aina saatavilla. Ruokakaupat, ravintolat ja kauppakeskukset ovat auki joka päivä. Muut kivijalkamyymälät pitävät yleensä sunnuntaina vapaata. Meri-Lapissa on runsaasti tekemistä ympäri vuoden niin sisällä kuin ulkona luonnon helmassa.

Vuodenajat

Suomessa on neljä vuodenaikaa, joilla on omat sääpiirteensä. Ilmastollisesti neljä vuodenaikaa erotellaan niin sanottuina termisinä vuodenaikoina. Termiset vuodenajat määritellään vuorokauden keskilämpötilojen avulla. Eri vuosien tilastoja on kuitenkin helpompi verrata keskenään, kun käytetään tasan kolmen kalenterikuukauden pituisia jaksoja.

    • kevät: maalis-toukokuu
    • kesä: kesä-elokuu
    • syksy: syys-marraskuu
    • talvi: joulu-helmikuu

Lähde: Ilmatieteenlaitos

Meri-Lapin sää

Meri-Lapissa on selkeästi kaikki neljä vuodenaikaa ja niiden vaihtuminen noudattaa melko hyvin normaalia vuodenaikojen jakoa. Meri-Lapissa tulee huomioida tuulensuunnan vaikutus lämpötilaan. Kun tuulee Pohjoisesta tai mereltä, niin lämpötila tuntuu iholla aina muutaman asteen kylmemmältä. Talvella kannattaa kerrospukeutua ja suojata kaula, pää ja kädet hyvin sekä pukea villasukat jalkoihin. Kesällä erityisesti merelle lähtiessä tulee lämpimänäkin päivänä ottaa lisävaatetta mukaan, koska tuuli tuntuu aina vähän kylmältä.

Sää juuri nyt keskellä Meri-Lappia Keminmaassa

Meri-Lapin aktiviteetit ympäri vuoden

Ympärivuotisesti avoinna olevia matkailuaktiviteetteja on runsaasti. Tunnetuin on tietysti ympärivuotinen LumiLinna, jossa on talvella mukavan leutoa, jos ulkona paukkuu pakkanen ja kesähelteellä siellä voi käydä mukavasti viilentymässä. Lähes päivittäin on avoinna myös Elämyskeskus Lappari, jossa on aktiviteettia joka lähtöön: niin urheiluun, viihteeseen kuin leikkiinkin. Näyttely ja museot Kemin historiallinen museo, Tornionlaakson maakuntamuseo, Arctic Gems & Comics, Aineen taidemuseo ja Kemin taidemuseo ovat avoinna ympäri vuoden. Shoppailla voi runsain mitoin: vaatteet, huonekalut, autot ja vaikka talot voi hankkia Meri-Lapista vuoden jokaisena päivänä. Fatbiken sähköllä tai ilman voi ottaa alle milloin vain ja lähteä seikkailulle. Ilmatyynyaluksella pääsee tutkimaan merta ja Perämeren kansallispuistoa jään tai veden päällä liitäen. Suloiset maatilan eläimet ovat seurana ainutlaatuisessa maatilapakopelissä.

Talvi

Talvella joulukuusta maaliskuun loppuun voi tehdä useita aktiviteetteja meren tai jokien jäällä. Tunnetuin ja ainutlaatuisin kokemus on risteily Jäänmurtaja Sampolla. Upeita kokemuksia ovat yhtä lailla moottorikelkalla tai Fatbikella jäällä ajo, luistelu, lumikenkäily, potkukelkkailu, pilkkiminen tai verkkojen kokeminen sekä hiihtäminen ja ihan vain kävely jäällä.

Perinteinen Meri-Lapin talvikohde on vuosittain rakennettava LumiLinna, joka on avoinna tammikuun lopusta huhtikuun puoliväliin. LumiLinnassa on upeita vaihtuvan teeman mukaisia lumi- ja jääveistoksia, LumiRavintola ja LumiHotelli, jossa yöpyminen ei takuulla unohdu koskaan. Talvella 2021 LumiLinnaa ei Covid-19 pandemian vuoksi rakenneta.

Talvella Meri-Lapissa voi myös käydä pororekiajelulla, käydä useilla erilaisilla moottorikelkkasafareilla ja huskysafareilla, seikkailla metsässä lumikengillä tai suksilla. Perinteisiä talviaktiviteetteja, kuten pulkkailua, pilkkimistä ja lumenveistoa voi tehdä itsekseen tai ohjattuna ohjelmana. Alueella on yhteensä 400 km hiihtolatuja ja 35 luistelukenttää sekä 250 km kelkkareittejä. Meri-Lapin oman laskettelukeskus Kallin voi vuokrata vaikka omaan käyttöön tai viettää hauskaa päivää laskien paikallisten lasten ja nuorten kanssa.

Revontulia on mahdollista nähdä syyskuusta huhtikuulle kirkkaalla taivaalla, parhaiten metsässä tai merellä, opastettuna tai omatoimisesti.

Kevät

Toukokuussa jäiden lähtöä joista on hienoa katsella. Jokien jäät eivät koskaan sula paikalleen, vaan ne lähtevät virran mukana sitä mukaa, kun sää lämpenee ja jää alkaa sulaa irroten rannoista ja halkeillen. Kaikki Lapin jokien vedet laskevat Meri-Lapin läpi Perämereen ja keväällä myös sulava lumi usein valuu jokiin, joten tulvat ovat jokakeväinen ilmiö. Vesivoimaa tuottava Kemijoki tarjoaa myös upseita vesiputouksia keväisin, kun patojen tulvaluukut avataan, jotta vesi pääsee nopeasti mereen.

Lumen sulaessa ruoho alkaa vihertää ja kevään ensi kukat sinivuokot ja tulppaanit kukkivat upeasti. Etelästä palailevia muuttolintuja voi ihailla taivaalla ja kuunnella niiden laulua. Meri-Lapissa on myös useita muuttolintujen levähdyspaikkoja, joissa on lintutorneja bongailua varten. Tornion kameraseura on koonnut parhaat kuvauskohteet.

Kesä ja syksy

Kesällä ja syksyllä vesiaktiviteetteja on tarjolla runsaasti: Risteile Perämeren kansallispuistoon nopealla moottoriveneellä tai verkkaisesti purjelaivalla. Tutki lähisaarten kiinnostavaa historiaa tutustuen samalla ystävällisiin lampaisiin tai lähde melomaan merelle tai joelle. Kalasta, vesiurheile tai kokeile vaikka vauhdikasta koskenlaskua.

Meri-Lapissa on useita upeita opastettuja luontoreittejä, yhteensä 300 km. Niitä voit kiertää oppaan kanssa tai ilman. Hirvisafarilla näet takuulla upeita metsän jättiläisiä. Upeat kirkot ovat avoinna kesällä, ne kannattaa kiertää vaikka kaikki, erikoisin nähtävyys on muumio 1600-luvulta Keminmaan vanhassa kirkossa.

Keskiyön aurinko antaa energiaa kesä- ja heinäkuun, jonka jälkeen voikin alkaa tankata energiaa maan antimista marjastaen ja sienestäen. Hillaa poimitaan jo heinäkuussa, mustikkaa elokuussa ja puolukkaa syyskuussa.

Ruska alkaa elokuun lopulla, kun lehtipuiden lehdet alkavat vaihtaa väriä keltaiseen, oranssiin ja punaiseen lopulta tippuen maahan. Ruskan väri vaihtelee vuosittain, yleensä väreistä on nähtävissä eniten keltaista. Syyskuussa on mahdollista nähdä myös revontulia pimeällä taivaalla päivän lyhentyessä päivä päivältä.